SMART OFFICE 3 – KANCELARIJA ZA TRANSFER TEHNOLOGIJE

ODELJENJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

Odeljenje za intelektualnu svojinu je organizaciona jedinica u okviru Smart office 3 – Kancelarije za transfer tehnologije, Inovacionog centra. Osnovano je radi pružanja stručnih usluga u poslovima koji se odnose na prava industrijske svojine i autorskog i srodnih prava.
Odeljenje za intelektualnu svojinu specijalizovano je za obavljanje sledećih poslova:
 
  • Pružanje konsultativnih usluga u vezi sa primenom propisa iz oblasti prava industrijske svojine i autorskog i srodnih prava
Odeljenje za intelektualnu svojinu pruža pomoć svim zainteresovanim licima da ostvare prava iz oblasti intelektualne svojine. Sa našim osobljem možete obaviti konsultacije o tome koji vid prava industrijske svojine je najpogodniji za zaštitu Vašeg pronalaska ili kako da na najbolji način zaštitite autorsko delo. Odeljenje za intelektualnu svojinu Vas može informisati o mogućnostima zaštite intelektualne svojine, dokumentima koje je potrebno pripremiti, odnosno pomoći Vam u sprovođenju postupaka u kojima se štiti pravo intelektualne svojine.
 
  • Povezivanje privrede sa istraživačkim grupama sa Univerziteta u Nišu
Odeljenje za intelektualnu svojinu Vam može pomoći da na pravi način alocirate resurse Vaše firme i na najbolji način iskoristite raspoloživi razvojno-istraživački potencijal. Odeljenje za intelektualnu svojinu stvara i održava veze sa laboratorijama i istraživačima na fakultetima Univerziteta u Nišu i može Vam pomoći da stvorite potrebne kontakte koji će Vam omogućiti da koristite postojeću opremu i drugi istraživački potencijal, bez početnih ulaganja. Odeljenje za intelektualnu svojinu Vam pruža podršku u realizaciji ovakvog vida saradnje kroz pravnu podršku i konsultativne usluge u regulisanju međusobnih ondnosa koji nastaju povodom prava intelektualne svojine u okviru saradnje sa naučno-istraživačkim sektorom.
 
  • Pružanje pomoći privrednim subjektima u razvoju poslovne saradnje u oblasti inovacija i transfera znanja i tehnologije
Odeljenje za intelektualnu svojinu pruža pravnu podršku i konsultativne usloge u vezi sa pravima intelektualne svojine nastalih kroz poslovnu saradnju između pravnih i fizičkih lica koja obavljaju privrednu delatnost. Ukoliko planirate razvoj novog proizvoda ili tehnologije u saradnji sa drugim privrednim subjektom, možemo Vam pomoći da na adekvatan način uredite međusobne odnose u vezi sa pravima intelektualne svojine, počev od zaštite ovih prava do regulisanja imovinskih odnosa. Odeljenje za intelektualnu svojinu Vam može pomoći da planirate razvoj inovacija i da upravljate inovacionim ciklusom kroz razvojne aktivnosti: početnu analizu komercijalnog potencijala, analizu tržišta, aktivnosti u planiranju komercijalizacije i izlaska na tržište. Odeljenje za intelektualnu svojinu pruža stručne usluge u osnivanju spin-off kompanija za komercijalnu eksploataciju zaštićenog pronalaska.
 
  • Pružanje podrške u planiranju i razvoju inovacija
Odeljenje za intelektualnu svojinu pruža pomoć u identifikovanju fondova i programa podrške za dobijanje finansija, zatim pruža administrativnu podršku kod apliciranja za ove programe. Stručno osoblje Vam pruža pomoć u razradi i formulaciji projektnih ideja u pripremi projektne prijave. Pored toga, Odeljenje za intelektualnu svojinu pruža podršku u umrežavanju i traženju partnera za realizaciju projekta. Odeljenje za intelektualnu svojinu vrši i edukaciju Vaših zaposlenih za uspešno upravljanje projektnim aktivnostima.
 
  • Organizovanje obuka, seminara, radionica
Odeljenje za intelektualnu svojinu organizuje obuke, seminare, radionice i okrugle stolove koji služe za stvaranje svesti o značaju upravljanja intelektualnom svojinom i zaštiti ove vrste prava. Odeljenje se stara da poveže stručnjake u ovoj oblasti kako bi razmenjivali mišljenja i iskustva, kao i stvarali mrežu informacija. Odeljenje za intelektualnu svojinu Vam može pomoći u organizaciji ovakvih seminara ili organizovati obuke za Vaše zaposlene. 
 
 
Kontakt za rad sa Odeljenjem za intelektualnu svojinu:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
+381 63 111 6779
 
 

Korisni linkovi: 

Zakoni u oblasti intelektualne svojine:

CTT Uni
Zavod za intelektualnu svojinu

Prijavite se na svoj nalog