Razvoj i projektovanje autonomne čistilice za fine rešetke u vodozahvatima malih hidroelektrana

Korisnik: Privredno društvo KONI SIM, Zaječar

Pružaoc usluge: Inovacioni centar Univerziteta u Nišu – ICUN
 
Rukovodilac projekta: Prof. dr Vojislav Miltenović, Inovacioni centar Univerziteta u Nišu
 
Apstrakt:
Voda za pogon hidroelektrana dolazi sa planinskih predela i do uliva na svom putu prolazi kroz razna šumovita, nenaseljena i naseljena mesta noseći velike količine nečistoće odnosno otpada. Za ispravan i nesmetan rad turbina, na vodozahvatima, ali i u sistemima derivacije vode potrebno je sprečiti prodor nečistoće u turbinska postrojenja. To se postiže ugradnjom odgovarajućih rešetki. Zbog velike udaljenosti vodozahvata pojavljuje se problem čišćenja ovih rešetki.
U okviru ovog projekta razvijena je i konstrukciono potpuno definisana čistilica fine horizontalne rešetke na vodozahvatima minihidroelektrana sa sledećim radnim parametrima:
• Čistilica je potpuno autonomna jer za izvršenje radne fukcije koristiti energiju vode.
• Ima mogućnost pouzdanog izvršenja radne funkcije, jer je izabrano konstrukciono rešenje na čiji rad ne mogu da utiču okolna sredina i protok vode.
• Kod čistilice je ugrađeno inovativno konstrukciono rešenje, koje se ogleda se u objedinjenju funkcije rešetke (sprečavanje prodora nečistoće u turbinsko postrojenje) i funkcije čistilice (sprečevanje zagušenja rešetke, odnosno uklanjanje nečistoće sa same rešetke). To je postignuto ugradnjom pokretne rešetke od perforiranih ploča, koje su međusobno zglobno povezane.
• Konstrukciono rešenje je univerzalnog karaktera jer može da se primeni kod različitih vrsta vodozahvata sa horozontalnom rešetkom, kao i kod različitih turbinskih postrojenja.
• Troškovi održavanja čistilice su minimalni, a postoji i mogućnost ugradnje automatskog nadzora stanja radne ispravnosti.

Prijavite se na svoj nalog